Santa Bàrbara augmenta la taxa d’escombraries el 12 % després d’abaixar-la dos anys

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, va presentar davant el ple municipal extraordinari les propostes de modificació de les ordenances fiscals per al 2024, que afecta, generalment, en l’apujada del 3 % de cinc de les sis taxes augmentades, que són l’IBI urbà (sense afectar els negocis ni a l’IBI rústic, que es congelen), el clavegueram (passa de 15 euros a 15,45 als domicilis i magatzems, quedant exempts els negocis), les taxes del cementiri (de 16 a 17 euros, i de 162 a 165 euros els drets d’enterrament), l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (excepte els agrícoles, bonificats a Santa Bàrbara) i la inscripció a la llar d’infants municipal (passant de 130 euros a 135 la jornada sencera, mitja jornada de 100 a 104, dies solts de 3 a 4 euros i servei de menjador de 30 a 32 euros, sense modificar la matriculació).

Altrament, la recollida d’escombraries a domicilis s’incrementa en el 12 % als domicilis particulars i un 6 % a la resta per ajustar-se al cost del servei ofert pel Copate, que enguany es preveu de 305.000 euros, i l’Ajuntament de Santa Bàrbara n’ingressa 270.000 euros.

L’alcalde, Antonio Ollés, explicava que el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), que gestiona la recollida de residus, ha incrementat anualment les tarifes entre un 5 % i un 6 % a l’any, posant una pressió financera insostenible sobre el municipi, ja que mai s’ha apujat la taxa, més aviat al contrari, va ser reduïda dos vegades, el 2020 i el 2021, en un 5 % en cada ocasió: “no ingressem prou per a poder pagar la despesa de la recollida d’escombraries, per tant, ens hem d’equilibrar, el que ingressem de taxes ha d’equilibrar la despesa”. A més, l’alcalde va subratllar que a partir del 2025 serà obligatori per llei que tots els municipis cobrisquen les despeses íntegres dels serveis amb les taxes dels seus ciutadans.

Tant l’alcalde com el regidor de Medi Ambient, Josep Lluís Gimeno, remarcaven que es podrien reduir les despeses de reciclatge si la gent ho fes de manera més eficient: “estem estancats i més del 50 % de la brossa que produïm no la reciclem i se’n va a la resta, cada camió nostre que puja a l’abocador del Mas de Barberans, hem de pagar. I el 20% de cada tona d’orgànica no ho és, és el que diuen els impropis, i això ens penalitza” encarint el cost del servei.

El portaveu de Santa Bàrbara Avança Unida, Ximo Martí, va comentar que anava a votar a favor, però es va abstenir perquè abans de les eleccions ningú volia parlar d’apujar els impostos municipals. Cas contrari al PSC, ja que la portaveu, Eva Franch, que es volia abstenir, va votar a favor pels arguments entorn de l’augment del preu per la recollida de brossa. Per Santa Bàrbara, encapçalats pel portaveu Màrius Font, va votar abstenció demanant una pujada més reduïda. Els dos partits de govern, Junts i ERC van votar a favor.

La entrada Santa Bàrbara augmenta la taxa d’escombraries el 12 % després d’abaixar-la dos anys se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars