Documental sobre la privacitat d'internet

“ERROR 404: PRIVACY NOT FOUND (Xarxes socials, societats sense xarxa?)”
Internet va iniciar-se com a eina de comunicació tot just fa 25 anys i fins fa poc més de 10 anys ni tan sols existien el que ara coneixem com a xarxes socials. La gratuïtat del protocol i el desenvolupament de serveis d'interrelació, personals i col·lectius, l'han convertit en una xarxa global, mundial, però que té efectes locals en nosaltres mateixos, transformant, de fet, la manera com hem passat a comunicar-nos.

Però no tot surt gratis a Internet. Hi ha dubtes sobre la gestió de les dades personals, sobre la inseguretat en la privacitat i en la capacitat de controlar el seu ús per accions comercials, delictives o de control.

Malgrat això, es tracta d'un fenomen imparable i la realitat és que les xarxes socials creixen perquè per mitjà d'elles es poden transmetre, també, valors positius i es poden planificar i executar projectes col·lectius i de col·laboració que beneficiïn el conjunt de la població.


Víctor Montecino
CLIP 3: “Els problemes de la xarxa: la privacitat”

Traducció del vídeo del TED de Gary Covaks:

Cayron: Gary Kovacs, director general de Mozilla Foundation.

Tall 1-  minut 0.00
“(...) el preu que paguem per estar connectats és la nostra privacitat. (0:06) Avui en dia, a molts de nosaltres ens agradaria creure que Internet és un lloc privat i no l'és (...)”

Tall 2 - minut 0.12
“(...) Però quan no ho sé i no he sigut preguntat és quan sorgeix el problema. (0.18) És un fenomen en l'Internet d'avui en dia anomenat “seguiment del comportament” i és un gran negoci (...)” 

Tall 3 - minut 0.24
“(...) La imatge que s'esta formant al meu darrere s’anomena Collusion (0.28) i és un complement experimental per a navegadors que es pot instal·lar al Firefox que t’ajuda a veure on van les nostres dades a la xarxa i qui ens està seguint (...)”

Fi del vídeo - minut 0.37

Imatges de l'ús de l'extensió:
Cayron: Lightbeam, extensió del navegador Firefox.

Tall 4 - minut 0.38
Veu en off: Amb aquesta extensió de la que parla Kovacs, ara anomenada Lightbeam en la seva versió definitiva, podem comprovar com, entrant en pàgines habituals com xarxes socials o mitjans de comunicació, molts altres llocs web ens segueixen i obtenen la nostra informació. Així podem veure com, entrant a només 10 pàgines web, acaben seguint-nos moltíssimes més, moltes d'empreses de màrqueting i comercials.

FI - minut 1.02



Documental de Carles Magrané, Josep Roselló, Víctor Montecino, Antonio Doménech i Josep Bigorra. Subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.

Entrades populars