Festes de la Cinta 2014

Enguany vaig haver de cobrir tots els actes de les celebracions en honor a la verge de la Cinta, patrona de Tortosa, que ha emés Canal Terres de l'Ebre.

Com no, les festes van començar amb la proclamació del més del centenar de pubilles i pubilletes i el pregó de festa major a càrrec de Cinta Adell, tortosina de cap a peus que no ha parat de col·laborar en les festes com a membre de la Comissió de Festes durant els últims 30 anys i responsable del vestuari de les pubilles i pubilletes.

Tot això dins dels actes que, en aquestes festes concentrades en cinc dies, s'efectuen el cap de setmana anterior a l'inici oficial.


El repartiment del panoli, la presentació de penyes i el ball en honor a la reina de les pubilles van ser dels primers actes de les festes.


Els més petits també tenen el seu dia amb una festa durant tot un matí en l'entorn de l'hospital Verge de la Cinta, on s'hi poden trobar moltes activitats ben diverses. En una franja d'edat ben contraria, la gent gran també té uns actes dedicats a ells. Una caminada popular a favor de la Lliga contra el Càncer també té ja el seu asoliment a les festes de Tortosa, i també es va aprofitar per inaugurar oficialment la reforma de la llanterna de la capella de la Cinta.


Tampoc hi poden faltar els correfocs, que des de fa uns anys reben un cocurs per tal que les colles d'arreu del país facin esclatar les seves bèsties, ballades de jotes aragoneses o una desfilada de carros tirats a cavalls amb la banda municipal i tota la cort de bèsties.


Un altre dels grans actes tradicionals de la Cinta és l'ofrena de flors i fruits, que s'inicia amb una processó des de la proximitat al Museu de Tortosa fins el parc municipal Teodor González.

Continuant en els actes en honor a la verge, el primer diumenge de setembre se celebra la missa en honor a la Cinta i la solemne processó per la tarda.


També el concurs de guinyot amb les cartes tortosines (dissenyades per Joan Iniesta), els actes en honor als tortosins absents (entrega de l'insignia i desfilada) i el dia dedicat al riu en que es realitza una nedada popular i algunes proves de peneys com són la baixada d'andròmines o el pal ensabonat, acabant amb una fideuada de germanor.


Comentaris

Entrades populars