Les dones dels camps de concentració nazis, a l'Arxiu del Montsià



L'Arxiu Comarcal del Montsià acull fins el 22 de març 'Resistens i deportades', una exposició que tracta sobre la situació de les dones als camps de concentració nazis.



L'exposició ha estat produïda per l'Amical de Mauthhausen, una associació catalana que lluita per la preservació de la memòria i per evitar qualsevol rebrot del feixisme. Rosa Toran n'és la comissària com a membre i redactora. Va visitar l'Arxiu per realitzar la xerrada 'Les deportades republicanes als camps nazis', on va aprofundir en el confinament de dones republicanes als camps de concentració nazi, l'experiència de les quals ha tingut menys reconeixement tot i el model de dignitat i resistència contra l'opressió que van suposar i que avui dia és més vigent que mai.

Es tracta de recordar el patiment i la lluita de les dones deportades, perquè, com deia una d’elles, la Neus Català, constitueixen les oblidades dels oblidats. Aquelles que per la seua doble condició de deportades i dones han merescut menys reconeixement. Malgrat que suposen un model de dignitat i resistència contra l’opressió que avui és més vigent que mai.

Rosa Toran, a més de membre de l'Amical de Mauthausen, és doctora en Història i catedràtica d'ensenyament secundari. Ha escrit diverses publicacions sobre el tema de la deportació i la vida als camps nazis (Els camps de concentració nazis: paraules contra l'oblit.Mauthausen: crònica gràfica d'un camp de concentració, etc.).

Mauthhausen va ser un camp de concentració nazi creat 1938 i lliberat el 1945 per la divisió blindada Us. El treball dels presos anava destinat al seu propi extermini. Al camp, hi van morir prop de 150 mil persones.

https://ebredigital.cat/2016/02/27/les-dones-als-camps-de-concentracio-nazis-a-l-arxiu-del-montsia/

Entrades populars