Gandesa vol acabar amb el pelegrinatge feixista al Coll del Moro


En ple debat del monument de Tortosa, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha reconegut que vol retirar el monument franquista que es troba al terme municipal, al Coll del Moro.


El monument, de 5 metres d’alçada, continua de peu per rebre la visita dels que recolzen tot el que simbolitza, segons ha explicat Carles Luz. En els últims anys, algunes entitats franquistes han organitzat actes d’enaltiment al dictador en aquest indret. És el cas de l’associació Francisco Franco, que al 2013 va celebrar el dia de l’"alzamiento" amb una visita al Coll del Moro, pocs dies abans que es complís el 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre.

L’ajuntament ja ha fet una petició a la Diputació, que és la titular dels terrenys, per cedir-los-hi pels jaciments arqueològics on hi ha els túmuls d'una necròpoli dels ibers que forma part de tot el complexe del Coll del Moro.

Francisco Franco va comandar les seues tropes des del Coll de Moro, a Gandesa, l’estiu i la tardor del 1938. Per celebrar els 15 anys de la retirada de les tropes republicanes, la Diputació de Tarragona va fer construir un un monòlit d’homenatge 'al caudillo de España'. La celebració va aplegar prop de 3.000 persones, mil d’elles membres del Frente de Juventudes, organització juvenil del Movimiento.

GANDESA VOL ACABAR AMB EL PELEGRINATGE FEIXISTA AL COLL DEL MORO

Entrades populars