On comencen i on acaben les llibertats d'expressió i informació?

Un cop finalitzats els teus estudis del Grau de Comunicació a la UOC i un període de formació de tres mesos, finalment, has aconseguit fer-te amb un lloc de treball en l'equip de comunicació del Partit Socialista Obrer Español (PSOE). I no has pogut –penses– començar la teva trajectòria professional en millor moment perquè els ànims en el PSOE estan roents.
Després de la dimissió en bloc de 17 membres de l'Executiva del PSOE i de la seva posterior dimissió com a Secretari General del partit, Pedro Sánchez ha anunciat que es presentarà a les eleccions primàries per aspirar a ser triat, novament, Secretari General del partit al Congrés General programat per al mes de novembre.
Fins llavors, Pedro Sánchez ha decidit retirar-se a descansar unes setmanes a Segòvia, on té previst assistir al bateig d'un dels seus nebots. L'absència de Pedro Sánchez en aquest moment tan delicat per al PSOE ha provocat tot tipus de reaccions, especialment entre els seus detractors.
La revista "Què m'expliques!" ha publicat un petit reportatge on facilita alguns detalls del polèmic viatge de Pedro Sánchez a Segòvia, així com del bateig del seu nebot. El reportatge, que porta com a titular "Pedro Sánchez es refugia a Segòvia, aprofitant el bateig d'un nebot", s'acompanya de la següent fotografia en la qual apareix l'esposa del germà de Pedro Sánchez i els padrins de la cerimònia, així com el bebè en qüestió:



Davant la publicació de la fotografia per la revista "Què m'expliques!", els familiars de Pedro Sánchez, que porten una vida completament aliena a la política, se senten molt molestos i li comenten a Pedro el succeït.
En rebre la notícia, en Pedro Sánchez –encara que, com a membre de l'equip de comunicació del PSOE tractes de convèncer-lo per tal que no ho faci– decideix penjar, ignorant el teu consell, el següent missatge a través del seu compte de Twitter:

"Vergüenza de #prensa ¿os enseñaron algo en la facultad de #periodismo? Creo que está claro quién debe irse #GOHOME Yo vengo para liderar al PSOE y un gobierno de cambio".

El mateix matí, el diari "Al Dia" ha publicat un editorial en el qual el seu Director, Leopoldo Vallés, critica obertament l'actitud de Sánchez:

"A cap polític que vulgui ser l'autèntic líder d’un partit se li ocorreria abandonar-lo en aquests moments. El que ha fet Pedro Sánchez ha estat amagar el cap, com un estruç, pensant que ningú s'adona del que està passant. Però tampoc és un estruç. Un bon ocell sí que és, això sí, però més petit i més covard. Segurament una gallina, perquè si d'alguna cosa ha fet gala durant tot aquest temps no és de valentia. El millor que ens podria passar és que aquest absolut mentecato, que ha demostrat ser un inútil elevat a l'enèsima potència incapacitat per res que no sigui mirar-se el seu melic, desaparegui definitivament del panorama polític. Segòvia no és mal lloc".

A la tarda, després de llegir la piulada de Pedro Sánchez, Leopoldo Vallés decideix contestar amb un altre tweet:

"Ho he escrit aquest matí i em ratifico. Aquest tipus, definitivament, és un imbècil profund. Compadeixo a la seva pobre mare i a tots els seus votants".

Pedro Sánchez considera que el tweet de Leopoldo Vallés és inacceptable i li demana al Departament de Comunicació del PSOE, del qual tu en formes part, assessorament sobre quines mesures es poden adoptar.

A partir de l'anterior supòsit, respon a les següents preguntes:

1. Quina llibertat ha exercitat la revista "Què m'expliques!" en publicar el reportatge sobre el viatge de Pedro Sánchez a Segòvia? Raona la teva resposta.

La revista “Què m’expliques!” exercix el dret fonamental a la llibertat pública d’informació ja que el mitjà està manifestant un fet ocorregut realment, segons recull l’article 20.1.d de la Constitució Espanyola. L’article reconeix, concretament, el dret a comunicar o rebre lliurement informació verídica per qualsevol mitjà de difusió. La llei regularà el dret a la clàusula de la consciència i al secret professional en l’exercici d’estes llibertats.

2. Quin/s dret/s o drets dels familiars de Pedro Sánchez vulneraria la fotografia publicada per la revista "Què m'expliques!"? Raona la teva resposta.

L'exercici del dret fonamental a la llibertat d'informació pot xocar amb els drets fonamentals a la intimitat, a l'honor o a la pròpia imatge. Això requerix ponderar les dos categories de drets per determinar, en cada cas, quin dels dos mereix una major protecció.

Els tribunals es basen en la qualitat del fet comunicat (si es tracta d'un fet de rellevància pública i interès general), en la projecció pública de la persona a l’acte o imatge es comunica (persona de rellevància pública) i en la veracitat del fet comunicat.

A la Constitució Espanyola està recollit a l’article 18, on es garanteix el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge (...) La llei limitarà l’ús de la informàtica per garantir l’honor i la intimitat personal i familiar dels ciutadans i el ple exercici dels seus drets.

El punt 20.4 dels drets fonamental de llibertat pública també puntualitza que les llibertats tenen el seu límit en el respecte dels drets reconeguts a este títol, en els preceptes de les lleis que el desenvolupen i al dret a l’honor, intimitat i a la pròpia imatge i a la protecció de la juventut i la infància.

Llavors, la Llei Orgànica 1/1982 de 5 de maig considera il·legítima tota intromissió en l'àmbit de la intimitat, honor o imatge d'una persona que es face sense el seu consentiment. Ara bé, el dret a la pròpia imatge tampoc és absolut i, en funció de les circumstàncies, pot cedir en benefici del dret a la llibertat d'informació.

Aquesta excepció es troba a l'article 8.2.a de la Llei 1/1982, que preveu que el dret a la pròpia imatge no impedix la seua captació, reproducció o publicació per qualsevol mitjà, quan es tracte de persones que exercixin un càrrec públic o una professió de notorietat o projecció pública i la imatge es capte durant un acte públic o en llocs oberts al públic.

Després, l’article 8.2.c diu que tampoc impedirà la informació gràfica sobre un succés o esdeveniment públic quan la imatge d'una persona determinada aparegue com a merament accessòria.

Pedro Sánchez és una persona amb càrrec públic i un bateig esdevé un acte públic (entenen l’església com a espai on hi pot entrar qualsevol, fins i tot en celebracions). Els seus familiars queden totalment aliens a la vida política de Sánchez i a la fotografia no hi apareix, quedan com a protagonistes els familiars, a més amb un menor, i cap d’ells tenen el rostre esborronat. Així, queda vulnerat el dret que té cadascú de preservar la privacitat o la consideració social.

3. Quina/es llibertat/s ha/n exercitat Pedro Sánchez i Leopoldo Vallés, respectivament, en escriure els seus tweets? Raona la teva resposta.

Ambdós han exercit la seua llibertat d’expressió en exposar segons el seu dret a la llibertat d'opinió i d'expressió, que inclou el de no ser molestat a causa de les seues opinions i el difondre-les sense limitació de fronteres per qualsevol mitjà d'expressió. A part de la Constitució Espanyola, com s’ha dit anteriorment, també ho recullen el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (article 19.2) i el Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals (article 10.1).

4. Quin/s dret/s de Pedro Sánchez vulnera/en el tweet de Leopoldo Vallés i l'editorial publicat per "Al Dia"? Raona la teva resposta.

En este cas, Vallés vulnera el dret a l’honor de Sánchez, del que ja he parlat abans. Tot i ser una figura pública, els drets que deriven de la dignitat de la persona (article 10.1 de la Constitució Espanyola) tenen la consideració d'irrenunciables i inalienables pel seu caràcter essencial i existencial. Així que una persona sense dret a l'honor o a la intimitat deixaria de ser persona per a convertir-se en un ésser sense llibertat. També són imprescriptibles, perquè han de durar tota la vida de la persona.

5. Pedro Sánchez podria interposar contra Leopoldo Vallés i "Al Dia" accions civils o penals? Concreta el detall de les accions a interposar i argumenta la teva resposta.

Podria interposar accions civils pel dret a l’honor, tractat anteriorment, i falta per delicte d’injuries, que es definix com tota acció o expressió que lesiona la dignitat d'una altra persona, i menyscaba la seua fama o atempta contra el seu amor propi.

Segons l'article 208 del Codi Penal, els elements que configuren este delicte són contingut ofensiu i atemptatori a la dignitat de la persona (com poden ser les expressions escrites de Vallés tant al Twitter com mitjançant la seua publicació). També és una lesió a la dignitat de la persona per deteriorar la fama de l'ofès fet de forma pública.

Bibliografia

  • Constitución Española. BOE núm. 311, 29 de diciembre de 1978) (enllaç comprovat el 20 d’octubre de 2016).
  • Ll. DE CARRERAS. Mòdul 1 - Les llibertats d'expressió i informació. Universitat Oberta de Catalunya.
  • Ll. DE CARRERAS. Mòdul 2 - Els drets de la personalitat com a límit del dret de la informació. Universitat Oberta de Catalunya.


Entrades populars