Com aplicar i ponderar els límits jurídics de l'activitat periodística?

Guillermo Escribano, director de "El Confident", t'ha demanat que t'ocupis de la cobertura informativa del "cas Gürtel", la coneguda trama de corrupció política que afecta al Partit Popular (PP) i que actualment està sent enjudiciada als Tribunals.


Després d'assistir a la segona sessió del judici en el qual han declarat Francisco Correa i la seva secretària personal, Maica Jiménez, redactes la teva primera notícia en "El Confident".
La teva notícia porta com a titular "Segons la seva secretària, Francisco Correa va gastar 150.000 euros en «noies altes, rosses i putes» per «acontentar» a alts càrrecs". Les cometes del titular es corresponen amb les paraules utilitzades per l'antiga secretària de Francisco Correa, Maica Jiménez, en respondre a una de les preguntes del Ministeri Fiscal sobre una anotació comptable de 150.000 euros denominada "Relax".

Segons la declaració testifical de Maica Jiménez, era habitual que Francisco Correa li fes contractar els serveis de prostitutes de luxe perquè acudissin a esdeveniments amb empresaris i polítics. No obstant això, en l'acte del judici, Francisco Correa admet haver gastat aquesta quantitat de diners, però nega que les noies contractades fossin prostitutes. Segons Francisco Correa, simplement eren hostesses d'una coneguda agencia d'esdeveniments de Madrid, encara que no disposa de factures que així ho demostrin perquè el "pagament sempre es va fer en metàl·lic amb diners B".

Davant la polèmica que generarà aquesta informació, Guillermo Escribano considera oportú donar-li més cobertura i ell mateix decideix escriure un article que es publicarà en la mateixa edició de "El Confident" que la teva notícia. Guillermo Escribano titula el seu article "Francisco Correa, un corrupte i proxeneta: de prendre el sol envoltat de luxe a estar a l'ombra entre barrots". En el cos de l'article pot llegir-se el següent passatge:

"En els anys 90 Correa va aconseguir colar-se en els cercles de poder del Partit Popular. Allà va treballar, com un veritable mafiós, els contactes i els favors. No en va, es feia anomenar Don Vito, en honor al personatge de la saga cinematogràfica El Padrí. Però, pel que sembla, per les paraules de la seva secretària, els confins del món de la corrupció se li van quedar petits i aquest rufià, ficat a gàngster de mig pèl, va voler posar els peus en el relliscós terreny de la prostitució, on va gastar 150.000 euros en acontentar a aquells que ara han de –en cas contrari ja saben a què s'exposen– tenir la boca ben tancada. En definitiva, passaran molts anys fins que tinguem un altre tipus tan repugnant com Francisco Correa perquè la seva repugnància té un doble origen: les clavegueres de la corrupció política i l'explotació sexual de joves hostesses a canvi de promeses de poder i carreres d'èxit. Robar a l'erari públic el fa culpable. Utilitzar a aquestes dones el fa moralment imperdonable. Tant de bo es podreixi en una cel·la sense veure el sol sota el qual tants anys va conduir el seu Mercedes descapotable pensant que estava per sobre del bé i del mal. Francisco Correa ets culpable i et desitjo el pitjor".

L'article de Guillermo Escribano va acompanyat de la fotografia (a sota), en la qual apareix Francisco Correa al costat del seu cotxe, parlant pel telèfon mòbil. La fotografia en qüestió formava part de la investigació del procésd'instrucció del "cas Gürtel", del que fa mesos el Magistrat responsable va acordar aixecar el secret del sumari.

Foto de sumario del 'cas Gürtel' on apareix Correa amb un cotxe de luxe (CADENA SER)

Abans de tancar l'edició de "El Confident" i posar tota la maquinaria a imprimir, Guillermo Escribano et demana la teva opinió sobre el seu article i la fotografia que l’acompanya. Al marge del contingut del seu article, li suggereixes substituir la fotografia que ell pretén utilitzar, que és de fa alguns anys, per una més actual. En la teva opinió, la fotografia idònia seria la que va realitzar durant l'acte del judici Agustín Sánchez, un reporter gràfic independent:

Acusats de la trama Gürtel: Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotes' (EFE)

En ella es pot veure a Francisco Correa dins de la sala del Tribunal, assegut enel banc dels acusats, profundament preocupat per les declaracions dels  testimonis i el rumb que està prenent el procés judicial.

Guillermo Escribano està d'acord amb tu en què aquesta segona fotografia seria més apropiada, però no té la certesa que utilitzar la fotografia d'Agustín Sánchez, que no treballa per a "El Confident", sigui legal. Per això, decideix finalment no publicar la fotografia d'Agustín Sánchez i mantenir la fotografia original.

L'endemà es posa a la venda el nou número de "El Confident" en el qual apareixen publicats la teva notícia i l'article de Guillermo Escribano. A les 13:00 hores es rep per fax en la redacció de "El Confident" una carta dels advocats de Francisco Correa. Consideren que "El Confident" ha infringit el dret a l'honor del seu client i exigeixen la immediata rectificació de la informació publicada. En cas contrari, interposaran accions legals contra tu, Guillermo Escribano i "El Confident".

A partir de l'anterior supòsit haureu de respondre a les següents preguntes:

1. Quina llibertat has exercitat en escriure i publicar la teva notícia a "El Confident"? Aplicant el mètode de les tres fases de ponderació, pel que fa al titular de la teva notícia, has exercitat correctament aquesta llibertat? Raona la teva resposta.

Com a periodista d’un mitjà d’informació, he informat als lectors dels fets d’interès general ocorreguts durant la segona sessió del judici en que han declarat Francisco Correa i la seua secretària personal, Maica Jiménez, pel “cas Gürtel”. Així, s’hauria exercit la llibertat d’informació Donada la seua condició dins la trama Gürtel, tots dos esdevénen una figura pública de qui s’exercix la llibertat d’informació (article 20 de la Constitució Espanyola) pel dret a comunicar informació sobre l’esdeveniment succeït en el procés judicial per este cas.

Segons l’anàlisi per les tres fases de ponderació determino que el dret exercit és el de la llibertat d’expressió, donat que el títular de la noticia puntualitza un dels temes tractats al judici i, per tant, narra un fet. En l’anàlisi de l’exercici correcte del dret, s’han citat paraules textuals i qui les ha dit, en este cas la secretària Jiménez, pel que s'han narrat els fets amb veracitat i, també, té interés per al públic donat que es tracta d’un cas amb molta repercussió.

En quant a la valoració dels drets de la personalitat, el titular no atempta a cap d’ells ja que es limita a transmetre les paraules de la secretària; en cas d’anar contra el dret a l'honor, a la intimitat o a la pròpia imatge, seria la secretària qui en seria responsable com a font directa i pública al judici. Amb tot l’anàlisi, el titular aprova les tres fases de ponderació.

2. Quina llibertat ha exercitat Guillermo Escribano en escriure i publicar el seu article? Aplicant el mètode de les tres fases de ponderació, ha exercitat Guillermo Escribano correctament aquesta llibertat? Raona la teva resposta.

Guillermo Escribano fa ús del dret a la llibertat d’informació aportant una explicació sobre els inicis de Correa al Partit Popular, però també exercix el seu dret a la llibertat d’expressió en el moment en que exposa els fets des d’un punt de vista subjectiu tractat-lo de proxeneta mafiós i repugnant.

Les tres fases de ponderacó determinen que Escribano, com ja he dit, ha esercit utilitzant ambdos drets per l'exercici de la llibertat d'expressió i l'activitat informativa, tot i que este segon es més el peu per donar la seua opinió personal. En este cas, Escribano ha utilitzat insults i paraules humiliants sobre Correa, extralimitant-se en l’inici informatiu del seu article innecessariament. Correa és atacat en el dret a l’honor a l’article d’Escribano. Guillermo Escribano s’extralimita al seu article.

3. En relació amb la fotografia que acompanya a l'article de Guillermo Escribano: 
  • És legal la publicació d'aquesta fotografia? Raona la teva resposta.

La fotografia publicada es legal ja que, tot i que forma part de la investigació del procés d'instrucció del "cas Gürtel", el Magistrat responsable va acordar aixecar el secret del sumari, a part que s’ha iniciat el judici oral, moment en que La Llei d'enjudiciament criminal (LEC, article 301) l’aixeca: "Les diligències del sumari són secretes fins que s'obri el judici oral, amb les excepcions determinades en aquesta llei."

Altrament, a la fotografia s’hi veu clarament la matrícula del cotxe de Correa, fet que podria vulnerar l’informe 0425/2006 de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades ja que la matrícula dels vehicles, per si mateixes, són dades de caràcter personal protegides per la LOPD.

  • Si no s'hagués aixecat el secret del sumari i una de les fonts de Guillermo Escribano li hi hagués fet arribar la fotografia, seria legal en aquest cas la seva publicació per "El Confident"? Raona la teva resposta.

Sí, la publicació seria legal. L’acte il·legal l’efectuarien, en tot cas, les fonts de Guillermo Escribano tal com anuncia l’article 466 del codi penal, en que “la revelació d’actuacions processals declarades secretes per l’autoritat  judicial ha de ser castigat amb les penes de multa (...)” sigue l'advocat o procurador, el jutge o membre del tribunal, representant del ministeri fiscal, secretari judicial o qualsevol funcionari al servei de l'Administració de Justícia, o qualsevol altre particular que intervingui en el procés.

Igualment, la Llei d'enjudiciament criminal (article 302 de la LEC) diu que "el jutge d'instrucció, a proposta del Ministeri Fiscal, de qualsevol de les parts personades o d'ofici, pot declarar-lo, mitjançant un acte, totalment o parcialment secret per a totes les parts personades, per un temps no superior a un mes i havent d'alçar-se el secret necessàriament amb deu dies d'antelació a les conclusions del sumari".

Entenc que en el moment en que ja s’efectua el judici oral, automàticament s’aixeca el secret del sumari, i si ja s’ha utilitzat la fotografia, en este cas, seria plenament legal publicar-la.

4. En relació amb la fotografia d'Agustín Sánchez, seria legal la seva publicació per "El Confident"? Raona la teva resposta.

La STC 30/82 atribueix als mitjans de comunicació el paper d'intermediari natural entre la notícia i quants no estan en condicions de conèixer-la directament. A més, a la STC 156/2004 ha reconegut el principi general de llibertat d'informació en els processos d'interès públic, si bé en casos concrets es poden establir algunes limitacions a aquesta llibertat per a no interferir en el desenvolupament dels judicis o no afectar els drets personals dels qui hi participen.

Des del punt de vista del col·laborador l’ampara el dret de citació (article 32 del TRLPI), havent d’aplicar l’autoria de la fotografia si esta es publicada.

5. Pot exigir Francisco Correa la rectificació de la teva notícia i de l'article de Guillermo Escribano? En aquest cas, explica breument el procediment de rectificació.

La Llei orgànica 2/1984, de 26 de març li permet a Francisco Correa, si considera que els fets explicats a l’article són inexactes o inexistents,demanar la seua rectificació. Però només els de l’article que exposa la informació directa sobre el judici, el que es basa en el dret a la llibertat d’informació, donat que la llei no ampara les opinions personals com les que manifesta Guillermo Escribano al seu article.

Tot i així, el director del mitjà es pot negar a difondre la rectificació si considera que el mateix mitjà podria experimentar les conseqüències dels perjudicis que es causariena terceres persones. El rectificador tampoc no pot atemptar contra l'honorabilitat del mitjà de comunicació.

En el cas d’efectuar-se la rectificació, Fracisco Correa hauria de trametre un escrit al director de “El Confident”, Guillermo Escribano, abans de set dies naturals després de la publicació de la notícia a rectificar. Llavors, Escribano disposaria de tres dies, o al següent número si no fos una publicació diària, per publicar enterament la rectificacicó amb la mateixa rellevancia que la informació rectificada, sense comentaris ni especificacions.

Si Escribano es negués a publicar la rectificació, o ho fes fora del termini o incorrectament, Correa podria exercitar l’acció de rectificació davant el jutge de primera instància abans no passessen set dies hàbils. Ell i Escribano passaries a un judici verbal abans de set dies i amb proves que es poden practicar en l'acte mateix. La sentència denegaria la rectificació o ordenaria la pblicació i es dictaria el mateix dia o l’endemà.

6. Quines accions podria interposar Francisco Correa contra Guillermo Escribano? Podria Francisco Correa exigir algun tipus de responsabilitat al diari "El Confident"?

Correa podria demandar per injuria i calumnia a Escribano. L'article 208 del Codi Penal definix el delicte d'injúries com tota acció o expressió que lesiona la dignitat d'una altra persona, i menyscaba la seua fama o atempta contra el seu amor propi. Segons l'article 205 del Codi Penal, calumnia és "la imputació d'un delicte feta sabent que és fals o amb menyspreu temerari cap a la veritat". La calúmnia és un cas agreujat de la injúria. No es tracta solament d'una ofensa contra l'honor, sinó que, a més, la imputació del delicte pot donar lloc al fet que l'autoritat judicial instrueixi el sumari corresponent contra l'ofès.

Escribano té la responsabilitat personal com a autor de l’article i solidària com a director del mitjà en qüestió. La responsabilitat civil per danys i perjudici correspon als autor rebria una sentència condemnatòria penal quantificant la indemnització. A més, segons l’article 212 del Codi Penal, els delictes d'injúria i calúmnia amb publicitat, la persona física o jurídica propietària del mitjà informatiu és responsable solidari amb els autors.

Bibliografia

  • Ll. DE CARRERAS. Mòdul 2 - Els drets de la personalitat com a límit del dret de la informació. Universitat Oberta de Catalunya.
  • Ll. DE CARRERAS. Mòdul 3 - Limitacions legals a les llibertats d'expressió i d'informació i l'exercici del periodisme. Universitat Oberta de Catalunya.
  • Texto Refundido de la Ley de Propiedad Intelectual,1996 (enllaç comprovat el 9 de novembre de 2016).
  • Codigo Penal (enllaç comprovat el 9 de novembre de 2016).


Entrades populars