L’estudi de les teories de la comunicació

T’incorpores com a becari a treballar al centre de recerca en comunicació de més prestigi del teu país. Et deixen escollir, entre els corrents teòrics de les seves línies de recerca, quin és el tema que més t’interessa. T’hauràs d’incorporar al grup de treball encarregat de construir un fons bibliogràfic sobre conceptes-clau.

D’altra banda, per iniciar-te en les teories de la comunicació, començaràs per la perspectiva interpretativa, buscaràs conceptes-clau d’un dels corrents d’aquesta perspectiva dins el mòdul de text que has trobat en uns materials docents de la UOC i en construiràs un mapa conceptual.

Escollir dues lectures, previ debat conjunt dels criteris de selecció. Identificar, també en grup, les paraules clau de cada text, així com els comentaris o notes que es consideri oportú afegir. Introduir les dades a Mendeley. S’hauran d’identificar els dos textos i argumentar la seva idoneïtat i rellevància seguint els criteris establerts en grup.

RIZO, MARTA. El interaccionismo simbólico y la Escuela de Palo Alto. Hacia un nuevo concepto de comunicación

(enllaç revisat el 14 de novembre de 2016).

Aquest document el considerem clau per entendre les arrels del concepte. Està escrit per Marta Rizo, professora, investigadora i assessora en comunicació i metodologia del mestratge. Més enllà de mostrar una bibliografia, Rizo aporta la documentació enllaçada directament amb el seu text en el qual exposa les principals premisses teòriques i metodològiques de l’interaccionisme simbòlic i, a més, l’Escola de Palo Alto.

Un dels punts forts del text de Rizo és que ha disposat una estructura clara i entenedora per desenvolupar el concepte, partint de la base de la teoria de la comunicació i la nova forma de comprensió que fuig de la visió dominant dels mitjans de comunicació a favor de la interacció i la comunicació interpersonal com a fonament de tota relació social.

Cal destacar també com s’han exposat les diferents etapes, on no han faltat noms propis com Herbert Blumer o Erving Goffman, així com la vinculació amb l’escola “invisible” de Palo Alto que considerava la comunicació com a interacció social des de meitat segle XX.

Al text s’hi exposen els antecedents, des del 1910 als EUA, amb l’Escola de Chicago i Robert Ezra Park com a principal estudiós. L’”ecologia humana” que denominava Park va ser la precursora de la interacció entre els individus d’una mateixa cultura, d’on Charles Horton Cooley va treure la teoria de l’interaccionisme simbòlic.

Tot això Rizo ho exposa d’una comprensió clara i entenedora en un text ben pautat i estructurat.

Les paraules clau proposades per al text són: Escola de Palo Alto, antecedents, arrels, comparació, gènesi, història, interaccionisme simbòlic, metodologia, origens, premisses, self, si mateix, teoria.

PARRA, EDUARDO CALVARIO. Sobre la enfermedad: reflexiones teóricas desde el interaccionismo simbólico

(enllaç revisat el 14 de novembre de 2016).

El text de Parra aporta claus per a una reflexió més actualitzada de l’interaccionisme simbòlic. L’autor és sociòleg, amb experiència docent a diversos centres d'educació superior i mitjana superior, a més ha participat i col·laborat a diferents projectes d’investigació.

Tot i que no és el text més recent dels trobats, del 2003, ho és prou per a considerar-lo una aplicació recent de la teoria de l’interaccionisme simbòlic en gairebé complir-se 100 anys dels seus inicis.

A més, és un estudi molt ben orientat a la temàtica, intentant clarificar l’interacconisme simbòlic en l’àrea social i mèdica. Això ho fa d’una forma clara i entenedora, exposant les bases d’aquest corrent, incloent-les en el seu cap d’estudi actual, exemplificant-ho i amb crítiques i conclusions.

El text està ben organitzat, mantenint una redacció entenedora i de fàcil comprensió des del principi al final. La seva lectura no aporta dubtes.

Les paraules clau del text serien: actualitat, aplicació, malaltia, malalt, interaccionisme simbòlic, interacció, medicina, salut, tractament, màster estatus, model de crisi, model de negociació, metge, pacient, pacient-doctor, self, teràpia.

Entrades populars