Comunicació total

Posar en joc tots els elements treballats a la resta d'activitats. És una prova de discurs total. Cal construir un text per a ser llegit en veu baixa, després transformar-lo en un text per a ser llegit en veu alta (arrodonint xifres, simplificant la sintaxi) i, finalment, memoritzar-lo i pronunciar-lo davant d’una càmera.


S'han de repassar totes les correccions. Considereu tot allò que heu après sobre l’escriptura (nombre d’idees, ordre en què apareixen, tipus d’exordi, tipus de cloenda, tipus de llenguatge, claredat del discurs) i també els elements de comunicació no verbal (to i volum de la veu, gestos, domini de l’espai, control del temps, adequació de la imatge) que cal conèixer per a millorar la nostra comunicació pública.


Transcripció:

Saps que quan ens apliquem crema a la cara o ens rentem la pell o el cabell ens hi posem, d’alguna manera, verí? La cosmètica actual crea productes amb ingredients químics que resulten nocius, tot per ser més econòmics. Ingredients com parabens o parafina són derivats del petroli i alteren l’equilibri hormonal, arribant a generar tumors. També els podem trobar al menjar, però quan la pell absorbeix aquests compostos arriben directament al nostre organisme.

Segur que penses que més d’una marca no és així perquè té fulles ben verdes a l’etiqueta —o, fins i tot, al logotip— i diuen que porten ingredients naturals com àloe vera o oli d’argània. Però no te’n pots refiar perquè, tot i això ser cert, no tenen per què ser el mateix que els altres!

I ara em diràs: com puc diferenciar els naturals dels que no? Fàcil, mirant l’etiqueta. Distingiràs els productes naturals perquè s’escriuen amb el nom botànic, en llatí (per exemple aloe barbadensis), mentre que la resta poden estar en castellà o anglès. A més, l’ordre dels ingredients indica la quantitat, de major a menor. Així que si els parabens van pel principi o l’oli d’argània al final, el producte natural és simbòlic. Una altra pista està amb els ingredients que comencen per peg- o acaben per -eth, que són cancerígens. Pensa, també, que podries trobar un producte amb molt d’àloe vera, però que això no vol dir que sigui completament natural.

Passem a la cosmètica natural, la de veritat. El mercat ecològic està creixent i ja és fàcil trobar productes naturals. Parlant grosso modo, tots aquests preserven els recursos naturals, el benestar animal i s’obté de substàncies i processos naturals. Concretant en la cosmètica, els ingredients provenen d’explotacions ecològiques amb un ús òptim dels recursos naturals, sense productes químics ni genèticament modificats i conserven la fertilitat de la terra respectant el medi ambient. Però si vols assegurar-te’n del tot, una forma és mirant, de nou, l’etiqueta: si porta un segell de certificació ecològica, t’asseguro que compleix tota la normativa de producte ecològic.

Entrades populars