El veïnat de Santa Bàrbara reclama l’informe de la planta de sansa de la Galera

L’Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara, Amevesaba, ha sigut molt crítica pel fum i l’olor que arribava a la primavera i estiu de l’any passat al municipi.

El seu portaveu, Lluc Roig Cardona, en declaracions a la Plana Ràdio lamentava els problemes que té el municipi amb estes olors, “les piscines, restaurants propers… han patit l’afectació d’estes males olors i fums, siguen o no nocives, i creiem que Santa Bàrbara no mereix esta agressió”, deia, fent referència a l’empresa Biosansa Catsud de la Galera, que va fer un estudi dels fums emesos, però que ha catalogat l’informe com a confidencial, al qual només han tingut accés els Ajuntaments de la Galera i Santa Bàrbara.

Mentrestant, l’Ajuntament de la Galera estudia si la llei de la transparència els permet fer públiques les dades.

En qualsevol cas, tot i que l’empresa va assegurar que els paràmetres estan dins els llindars permesos, tot i que al límit, des d’Amevesaba desconfien que els resultats siguen així, ja que “quan et diu que estan al llindar, però que, a més a més, els valors no són públics, et fan sospitar que no són bons”.

Ara per ara, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ja ha instal·lat una estació mòbil per a mesurar la qualitat de l’aire a Santa Bàrbara. Així, es dona resposta a una reivindicació tant de l’entitat mediambiental com de l’Ajuntament.

El president d’Amevesaba ho celebrava, però reclamava que se’n puga ubicar una de fixa, com també explicava l’alcalde, Antonio Ollés Molias: “Esta és temporal, està dos o tres mesos fent els mesuraments, però nosaltres en volem una de fixa, perquè temem que això no acaba aquí; els pròxims anys tindrem episodis de mala olor de sansa, problemes amb la planta de compostatge… Algun dia, qui sap, amb l’abocador…, interessa tindre esta estació per a tenir garanties que l’aire que respirem siga al més sa possible”.

A més, les dos institucions també lamenten que els mesuraments de l’estació mòbil no podran captar el fum i l’olor que tant va molestar fa un any, ja que la campanya de l’oli a la qual està sotmesa, enguany, ha sigut molt dolenta, i el funcionament de la planta de sansa ha sigut breu. Igualment, els representants recorden que la petició de l’estació de mesurament de qualitat de l’aire és anterior a l’episodi.

Altrament, fa tres anys que està projectada la planta de compostatge de Santa Bàrbara, i ara s’ha de sotmetre a una avaluació d’impacte ambiental ordinària.

La entrada El veïnat de Santa Bàrbara reclama l’informe de la planta de sansa de la Galera se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars