La Passió d’Ulldecona torna amb el seu màxim esplendor i potenciant la part visual

main_image
Foto: La Passió d'Ulldecona.

Un any més, La Passió d’Ulldecona porta la tradició de la vida de Jesucrist. Ho farà durant cinc caps de setmana i enguany inclou una novetat tecnològica, un projector. A més, s’ha incorporat molta gent, arribant a passar de les cent persones que treballen tan davant com darrere l’escenari.


LPR/VMV - Ulldecona ho té tot preparat per a tornar a portar les representacions de la Passió, arribant ja a la 69a edició. Ho farà amb representacions durant cinc caps de setmana, tres en castellà i dos en català, amb música i al·legories noves, en dos actes i fins a 23 escenes.

A més, enguany hi ha una novetat important com és una sèrie de projeccions per contextualitzar l’obra. Juanjo Sans, president de la Passió d’Ulldecona, explicava que “projectarà diapositives en l'àmbit de ciclorama que enriquirà molt la qualitat de La Passió d’Ulldecona. Pensem que serà un espectacle potent i esperem que la gent que ens vingue a veure guarde un bon record de l’obra”.

Per la seua part, el director de la Passió d’Ulldecona, Joan Martínez, detalla com treballen amb les noves incorporacions, ja que enguany hi ha nous actors i actrius, xiquets i xiquetes i joves que cursen estudis d’àudio: “enguany ha vingut més xiquets petits del poble, més gent jove que estan estudiant coses vinculades en àudio i so i que s’han incorporat a la nostra passió amb molta il·lusió”. Amb les noves incorporacions ja són més de cent les persones que treballen per dur a terme La Passió d’Ulldecona.

La Passió és un actiu dinamitzador d’Ulldecona, tal com explica l’alcaldessa, Núria Ventura Brusca, primer pel vessant social i històrica, ja que és “una activitat en una rellevància històrica importantíssima, de gran qualitat teatral per tot l’espectacle en si, també important socialment per les diferents sinergies que es creen tant en interpretació de gent jove i gran, de totes les edats provinents de tots els sectors que formen part i que molts es formen com a actors professionals i amateurs en el món del teatre”, tot i que també en una activitat de foment econòmic al poble “perquè afecta en presència de gent d'Ulldecona i dels pobles veïns al teixit comercial i de restauració i gastronomia del nostre poble”.

Les representacions són els diumenges 26 de març i 2 d’abril, i dissabte, 8 d’abril, en castellà i els diumenges 16 i 23 d’abril en català. Les entrades es poden adquirir per internet o a la taquilla del Teatre Orfeó Montsià. Com sempre, amb la representació s’oferixen paquets turístics.

La Passió d’Ulldecona compta amb més de 500 anys d’història, segons es va descobrir als manuscrits datats del segle XVI que hi ha a l’arxiu parroquial del municipi. Tot i que esta tradició es va perdre, es va recuperar l’any 1955.

500 anys d’història

L’any 2012 es va descobrir a l’Arxiu Capitular i Diocesà de Tortosa un document singular del 1512 que certifica que fa més de 500 anys ja es feien representacions de caràcter religiós a Ulldecona. A l’Arxiu Parroquial d’Ulldecona, dins del “Llibre de Resolucions del Clero d’Ulldecona (1558-1840)”, es va trobar manuscrit un “Davallament” que va ser estudiat per Jaume Romeu Figueras l’any 1962 i tractat degudament en la seua obra “Els textos sobre el Davallament de la Creu a Catalunya”. El document en qüestió és un text de 248 versos que formava part d’un conjunt d’actes o quadres sobre la passió de Crist. Recentment, s’han fet representacions d’aquest fragment del manuscrit, en català antic, i que es coneix com l’acte del “Davallament de la Creu”.

L’actual Passió d’Ulldecona va nàixer el 1955 de la mà de Josep Maria Rafí Poblet. Després d'interpretar diversos textos refosos, l'any 1964 es va estrenar la versió en castellà de Josep Maria Junyent Quintana i l’any 1993 es va començar a compaginar alternativament amb un nou text en català de Jaume Vidal Alcover. A partir de l'any 2014 es va estrenar una versió en català del dramaturg Ignasi Roda Fàbregas, després de fer un redactat del text evangèlic més actual a partir de l'obra original de Junyent Quintana.

Publicat originalment a La Plana Ràdio.cat.

Comentaris

Entrades populars