Reparen el centenari orgue de l’església de Santa Bàrbara

 Jorge Méndez tocant l'orgue de l'església de Santa Bàrbara - Tere Giné

Foto: Jorge Méndez tocant l'orgue de l'església de Santa Bàrbara - Tere Giné, La Plana Ràdio.

L’orgue de l’església de Santa Bàrbara es trobava en un estat molt deteriorat. Es tracta d’un instrument peculiar del 1920 aproximadament, fet a València a principis del segle XX, però amb moltes característiques del segle XVII-XVIII, un orgue de l’època romàntica amb característiques barroques.

LPR/VMV - Jorge Méndez, d’origen basc que ha voltat arreu del món, es dedica a reparar orgues per tot Espanya des de l’any 1989, quan va arribar a un monestir abandonat que tenia un orgue barroc i va demanar d’arreglar-lo amb la condició que després ell el pogués tocar quan volgués. A partir d’aquí va començar a reparar orgues.

Ara, ha estat la persona que ha reparat l’orgue de l’església de Santa Bàrbara en uns treballs que han durat deu dies, culminant amb un concert que va realitzar el mateix Méndez com a primera tocada després d’esta reparació. L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés Molias, explicava a La Plana Ràdio que Méndez “és compositor i músic, sap tocar molt bé, però va descobrir que pràcticament ningú es dedicava a fer reparacions d’orgues com el que tenim aquí, que és centenari, ens va dir que això que tenim aquí, al poble, és una meravella i s’ha de conservar ben conservat”.

“L’orgue està bastant deteriorat. Necessiten un manteniment i, després, com més s’utilitzen millor es mantenen, però este orgue no estava fi” explicava el reparador, paraules que subratllava l’alcalde, ja que “ens va preguntar quan li posàvem oli, i quan li vam dir que no s’havia posat mai, ens va recomanar posar-ne cada tres mesos per a funcionar bé. Ens va donar sèrie d’explicacions i l’ha dixat afinat i a punt, i ara sona molt bé”.

Méndez explicava en una entrevista amb Víctor Montecino Valls que “no és un gran orgue, però sí peculiar: és d’aproximadament el 1920, una època de pobresa a Espanya i era estrany que es construïssen orgues”. L’orgue es va fer a València “amb característiques del segle XVII-XVIII, amb un sol teclat amb registres partits. Sent un orgue romàntic, per època, té moltes característiques barroques que el fan un orgue curiós. I sona molt bé”.


L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha costejat la reparació “perquè considerem que este orgue és patrimoni de tots, fa més de cent anys que està aquí i pensem que és de justícia que l’ajuntament participe, també, en este tipus de reparacions” explicava el batlle.

A partir d’ara, la Coral Santa Bàrbara serà l’encarregada de tocar-lo en les misses i celebracions anuals per a evitar el seu deteriorament. De moment, no es farà cap concert a l'església fins al dia de Pasqua, “quan tocarà el Glòria afinat i amb tots els registres funcionat” explicava el mossèn de la parròquia, Josep Maria García. De moment, vos dixem amb un reportatge de les proves i el primer concert després de la reparació, a càrrec de Jorge Méndez, amb una entrevista amb ell:



Publicat originalment a La Plana Ràdio.

Comentaris

Entrades populars