Aitor López Martínez, del restaurant Citrus d'Alcanar, finalista del Chef Balfegó 2023

Aitor López Martínez, xef del restaurant Citrus d'Alcanar - Víctor Montecino Valls, La Plana Ràdio.

El cuiner d’origen xativí està al capdavant del restaurant canareu des de fa dos anys, quan l’hotel Tancat de Codorniu va crear el seu propi espai gastronòmic obert al públic. L’alta cuina mediterrània d'autor, el producte de temporada i tocs de fusió són la senya d’identitat que s’ha traslladat als plats presentats al guardó.

LPR/VMV - Amb la intenció de donar visibilitat al Citrus del Tancat, el seu xef, Aitor López Martínez, va presentar-se al concurs internacional Chef Balfegó que destaca a qui millor prepara la tonyina roja. La primera fase consta en presentar la teoria, amb una recepta escrita i fotografies, de dos receptes amb el llom de tonyina com a protagonista en la primera i qualsevol altra part a la segona.

Fins a la final no es poden divulgar els plats, però la proposta del xef del Citrus, segons declarava en una entrevista a La Plana Ràdio amb Víctor Montecino Valls, “són dos plats que representen molt el que fem a Citrus, són dos plats que la seua base són supertradicionals i desenvolupats de plats que hem menjat tota la vida”.

A la final que se celebrarà el pròxim 23 d’octubre a l’escola Le Cordon Bleu de Madrid ja hauran de cuinar els plats: “als concursos es presenten plats amb una elaboració molt llarga, el que presentem és inviable presentar-ho al Citrus, amb coccions molt llargues que necessiten portar-se preparat al concurs”.

Aitor López Martínez va nàixer a Xàtiva i es va formar en sala i cuina a l'Escola d'Hostaleria del Grau, de Castelló, i va realitzar les pràctiques al restaurant Daluan, de Morella. Posteriorment, va treballar a la cuina de l’hotel Tancat de Codorniu d’Alcanar, tot i que va marxar per continuar aprenent als restaurants valencians Canalla Bistro, General i Ricard Camarena (2 estrelles Michelin i 3 sols Repsol). Finalment, li van proposar tornar a l’equip del Tancat de Codorniu per preparar l’obertura del restaurant Citrus del Tancat.

“Tenia 20 anys, estava com a ajudant de cuina, i em va permetre estalviar per a anar a València, i allà vaig millorar la meua formació. Llavors, quan vaig tornar, vaig entrar a liderar la nova proposta en un restaurant més gastronòmic i una cuina més personal, el menú degustació i una cuina més arrelada al territori”.

El concurs internacional de gastronomia professional Chef Balfegó, que premia i reconeix els cuiners que millor preparen la tonyina roja, ja té els cinc finalistes de restaurants espanyols d'esta nova edició, la sisena. Competiran pel guardó:

  • Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atrio*** de Càceres
  • Jaume Marambio Cortés, del restaurant Alapar de Barcelona
  • Aitor López Martínez, del restaurant Citrus del Tancar d'Alcanar (Tarragona)
  • Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey's* de Calp (Alacant)
  • Adán Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.

A ells se sumaran pròximament un cuiner italià, un altre alemany i, per primera vegada com a novetat d’esta edició, un portuguès, que estan sent seleccionats als seus països d’origen respectius.

Hem entrevistat al xef a La Plana Ràdio i pots escoltar l'entrevista a continuació:

Comentaris

Entrades populars