La Fira Àgora vol trencar els estereotips que envolten el món rural ebrenc i mostrar el seu dinamisme i transformació constant


Àgora, la fira de l’economia social i cooperativa a les Terres de l’Ebre, vol mostrar i potenciar els projectes i experiències d’economia social del nostre territori. Enguany se centra en este trencament d’estigmes i en la reestructuració d’espais per a guanyar la seua parcel·la de protagonisme.

LPR/VMV - L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Ulldecona tornen a treballar conjuntament per oferir la Fira de l’Economia Social i Cooperativa Àgora, arribant, ja, a la seua sisena edició el pròxim 15 d’abril. En esta edició, acompanyada del títol #terresdevida es volen trencar els estereotips que envolten el món rural i, molt especialment, a les Terres de l’Ebre, tal com definia Sílvia Figueras, tècnica en comunicació d’economia social, en una entrevista a La Plana Ràdio amb Tere Giné Llaveria: “detectes que hi ha una falta d'autoestima important i sempre pareix que lo de fora és millor, per això volem autotrencar estereotips perquè moltes vegades som natros mateixes les que mos posem bastons a les rodes”.

Pel que fa a les novetats, una de les més destacades és la potenciació del mateix Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre: “hi ha un Espai Ateneu on hi haurà un punt d’informació, un punt d’acompanyament i a la tarde es faran les converses” amb un altre canvi en l’Espai Àgora, ja que “normalment fèiem les xarrades al claustre i enguany ho farem al carrer i a l’espai Àgora estaran les xerrades i el concert, la part d’exposició i un aparador que volem fer entre totes, que la gent digue qui és, que fa, que salude… Un mural fet col·lectivament”. Els diàlegs i les xarrades portaran, entre altres, al ballarí Roberto Olivan i a la directora del Museu de la Pauma de Mas de Barberans, Pepa Subirats. 

Tot i els canvis, la fira manté l’objectiu de visibilitzar les iniciatives existents al territori en economia social, cooperativisme i consum responsable i respectuós amb el medi ambient i animar la gent a què opten per aquestes alternatives més sostenibles.

La fira manté el seu horari de les 10.30 a les 20 hores, amb una aturada per a fer un dinar de germanor amb tots els participants. Es pot consultar el programa complet a la web firaagora.org.

La realitat de l’economia social

Des de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre remarquen el paper del cooperativisme en l’economia del territori. Figueras explicava que “l’economia social és economia, tot és susceptible de ser economia social; la diferència és baix la fórmula de cooperativa i que s’intenta posar a les persones al centre, són més importants que la productivitat”.

Així, les similituds són més que evident perquè en l’economia social “pagues les teues factures, tens una vida que està bé sense explotar, sent tots igual, d’una manera més horitzontal molt més democràtica, treballant sempre en la proximitat, etc.”, així que “no dixa de ser economia, que això a molta gent que la confon. Te pots guanyar la vida en economia social” explicava la tècnica de l’Ateneu, sentenciant que “totes hem de pagar factures a final de mes, totes hem d’anar a treballar i ens hem d’aixecar al matí, però és una manera més ètica de fer economia”.

Comentaris

Entrades populars