La mancomunitat de la Taula del Sénia impulsa una visita a la floració d'oliveres mil·lenàries

Olivera mil·lenària de Sinfo a Traiguera - Víctor Montecino Valls
Olivera mil·lenària de Sinfo a Traiguera - Víctor Montecino Valls.

La petita i discreta flor de l'olivera guanyarà protagonisme amb una jornada que està preparant la mancomunitat de la Taula del Sénia i que passarà per Ulldecona, la Sénia i Santa Bàrbara, incloent-hi una nova experiència de realitat virtual.

LPR/VMV - La mancomunitat de la Taula del Sénia ha preparat una activitat per a descobrir les flors de les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Tere Adell, gerent de la mancomunitat, ho descriu com una flor discreta, però curiosa: “serà una jornada a on podrem gaudir del paisatge d'estes oliveres mil·lenàries que, en estos moments, estan en plena floració i es tracta de descobrir més curiositats sobre esta flor més discreta que altres arbres, però que té amagades unes grans curiositats”.

L'activitat canvia de data, ja que es preveia per al 30 d'abril, però l'estat de floració ha fet traslladar-ho al diumenge, 14 de maig, amb sortida a les 9.30 h des de l'oficina turisme Ulldecona, l'antic molí de César Martinell. En cotxes particulars s'anirà a visitar les oliveres mil·lenàries a la zona del camí de la bassa del Montsià i les de la finca dels Carlets a la Sénia. La jornada acabarà a Santa Bàrbara: “per acabar, ens traslladarem a l'Smartcentre de Santa Bàrbara per a visitar l'exposició 'Una mirada en 3D a les Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia' i, a més a més, una nova experiència de realitat virtual que, sense sortir de l'espai, ens permetrà visitar 10 oliveres mil·lenàries del Territori Sénia”.

Les places són limitades i la inscripció es pot fer fins al 5 de maig de forma gratuïta a la pàgina web tauladelsenia.org. L'activitat es fa gràcies a la mancomunitat, l'Associació Territori del Sénia, les diputacions de Tarragona, Terol i Castelló, Mil&un Verd i els Ajuntaments d'Ulldecona i Santa Bàrbara.

La floració de les oliveres

L'olivera comença a florir des de finals de març, però les flors vertaderes surten a l'abril o al maig. Les flors són blanques, petites i s'agrupen formant ramells. Hi ha flors de dos tipus: les perfectes, són hermafrodites per la presència d'estams i pistil ben desenvolupats, i les estaminíferes i incapaces de produir fruit. Les flors estanníferes es troben a l'arbre en proporció variable; en condicions de forta secada són les úniques que apareixen, i en aquest cas no hi ha producció d'olives.


Publicat originalment a La Plana Ràdio.

Comentaris

Entrades populars