Reparen l’orgue centenari de Santa Bàrbara

L’orgue de l’església de Santa Bàrbara es trobava en un estat molt deteriorat. Es tracta d’un instrument que “no és un gran orgue, però sí peculiar”, explicava Jorge Méndez, músic i reparador d’estos instruments, en una entrevista a La Plana Ràdio, en què també comentava les seues peculiaritats, ja que “és d’aproximadament el 1920, una època de pobresa a Espanya i era estrany que es construïssen orgues”, evidenciant com n’és, d’extraordinari, l’instrument. Construït a València, l’orgue té “un sol teclat amb registres partits”, continuava analitzant el músic, i remarcava que té “característiques del segle XVII-XVIII, i és un orgue romàntic”, així que, per l’època, “té moltes característiques barroques que en fan un orgue curiós”, i sentenciava que “sona molt bé”.

Sobre la reparació que va efectuar, Méndez explicava que “l’orgue estava bastant deteriorat”, i és que estos instruments “necessiten un manteniment i, després, com més s’utilitzen, millor es mantenen, però este orgue no estava fi”, reconeixia Méndez; paraules que subratllava l’alcalde, Antonio Ollés Molias, ja que “ens va donar una sèrie d’explicacions i l’ha dixat afinat i a punt, i ara sona molt bé” amb l’advertència de mantenir la seua conservació. “Ens va preguntar quan li posàvem oli, i quan li vam dir que no se n’havia posat mai, ens va recomanar posar-ne cada tres mesos per a funcionar bé”, apuntava l’alcalde.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha costejat la reparació “perquè considerem que este orgue és patrimoni de tots: fa més de cent anys que està aquí i pensem que és de justícia que l’Ajuntament participe, també, en este tipus de reparacions”, explicava el batlle.

La reparació va culminar amb un concert que va realitzar el mateix Méndez com a primera tocada en públic, després de la seua reparació, a la missa del diumenge següent a la posada a punt. A partir d’ara, la Coral Santa Bàrbara serà l’encarregada de tocar-lo en les misses i celebracions anuals per a evitar-ne el deteriorament, tot i que no s’ha tornat a utilitzar fins a esta passada Pasqua, amb “el Glòria afinat i amb tots els registres funcionant”, explicava el mossèn de la parròquia, Josep Maria García.

Dixar-ho tot per a reparar orgues

L’alcalde de Santa Bàrbara presentava Jorge Méndez com a “compositor i músic: sap tocar molt bé, però va descobrir que pràcticament ningú es dedicava a fer reparacions d’orgues”. D’origen basc, Méndez ha voltat molt i, com deia l’alcalde, es dedica a reparar orgues des de l’any 1989, quan va arribar a un monestir abandonat que tenia un orgue barroc i va demanar d’arreglar-lo amb la condició que després ell el pogués tocar quan volgués. A partir d’aquí va començar a compaginar la música amb la tasca més tècnica de reparar orgues, fins a tal punt que ho va vendre tot per a viure sobre la seua moto, carregant només amb el que pot (les eines i una flauta) per a voltar per tot Espanya i reparar orgues. Així, estem davant d’un músic amb les seues particularitats, ja que tant toca en un grup com afina (i toca) un orgue per a acompanyar a les eucaristies.

L'entrada Reparen l’orgue centenari de Santa Bàrbara es va publicar primer al Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars