Santa Bàrbara augmenta lleugerament els impropis en el reciclatge de matèria orgànica

Fracció orgànica - COPATE
Fracció orgànica - COPATE

En l’última caracterització dels residus orgànics que s’ha fet a 21 municipis al mes de març, Santa Bàrbara està en desena posició, tenint-ne onze amb més impropis. Concretament, un 18,56% del mostreig contenia materials no orgànics, una dada poc preocupant, però encara amb molt de marge per a poder millorar.

LPR/VMV - Dies enrere, sense cap avís previ, es feia una prova de “caracterització dels residus orgànics” de Santa Bàrbara. Es tracta d’un estudi de tota la fracció orgànica que arriba a l’abocador del Mas, que s’estudia separant i pesant les diferents matèries “per tal de determinar quina part és orgànica de veritat (restes de menjar, taps de suro, tot el que realment ha de ser orgànic) i quines coses no són orgàniques, el que se’n diu impropis (llaunes, vidres, cartons…), coses que no haurien d’anar a l’orgànica”.

En l’estudi se separen les restes, es pesa i s’analitza quin percentatge d’impropis hi ha i determinar el que paga cada ajuntament. Per ara, els planers i planeres no s’han de preocupar, ja que el percentatge d’impropis va en la línia del 2022. Concretament, la prova feta el 15 novembre 2022 va donar un resultat de 18,56% d'impropis, mentre que el mostreig del 16 març 2023 va ser de 18,77 %, un augment de 0,32 %.

En total s'han analitzat 152,53 kg de mostra dels quals 123,9 són de fració orgànica i poca (110,64 i 13,26 respectivament), el que suposa el 81,23 %. Dels improperis, materials no orgànics i que no s'haurien de tirr al contenidor marró, l'ordre de residus trobas és material tèxtil sanitari (4,75 %), plàstic, mixtos i film (3,68 %), tèxtil (2,33 %), paper i cartró (1,96 %), altres residus (1,89 %), bosses de plàstic (1,87 %), vidre (1,73 %), metall no fèrric (0,37 %) i metall fèrric (0,18 %).

Així i tot, l’alcalde fa una crida a reciclar correctament: “que el que llancem a l’orgànica sigue orgànica de veritat, no llencem coses que no toquen, perquè ens fem la punyeta a natros mateixos, perquè si llencem coses que no toquen ens cobraran més car i ho haurem de repercutir al rebut de la recollida d'escombraries”.

L’alcalde aprofitava per a denunciar que altres municipis més grans no fan els pagaments pertinents a la recollida de brossa: “tot i que paguen, però van molt endarrerits i poden deure un milió d’euros que obliguen al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) a demanar préstecs per a poder pagar les nòmines quan, si tots paguessen al dia com fem els pobles més petits, estes coses no caldrien. Ja se’ls ha dit més d’una vegada. Jo, personalment, ja ho vaig dir quan estava al consell”.

Per ara, la propera caracterització a Santa Bàrbara es farà entre els mesos de maig i juny.

Publicat originalment a La Plana Ràdio.

Comentaris

Entrades populars