El pantà d’Ulldecona, al 75 % de capacitat, contrasta amb la sequera

La campanya de reg de la Comunitat de Regants d’Ulldecona ha arrancat este mes d’abril amb unes reserves al pantà ubicat a la Pobla de Benifassà de 8 hectòmetres cúbics, fet que suposa el 75 % de la capacitat, així que es garantix la campanya de regadiu que ha començat este mes d’abril i es preveu que s’allargue fins a l’octubre.

El secretari del regadiu, Manolo Queralt Roig, explicava que “este pantà, normalment, és una miqueta oposat a la normativa general”, i en posa un exemple prou recent: “Quan el 2018 va estar buit, no hi havia sequera a Espanya, i quan hi ha sequera a Espanya, hi ha aigua”. L’explicació és que és un pantà “típicament mediterrani” i que “s’abasta de fonts, tempestes i temporals de llevant, normalment, ja que està condicionat a la pluviometria”, com les tempestes del mes de novembre passat, que ja van dixar el pantà a punt per a la present campanya de reg.

La Comunitat de Regants d’Ulldecona està formada per vora 1.500 regants registrats a Ulldecona, però també tenen dret a reg els de la Sénia, Rossell i Sant Rafel del Riu. En total, reguen 1.700 hectàrees de conreus amb varietat de productes. “El percentatge més gran és el de fruita, especialment tarongers i oliveres, també alguna cosa d’horta, i fins i tot s’abastix alguna granja”, explicava el secretari.

Recordant la sequera de 2018, el secretari també parla del pitjor episodi, que va ser entre els anys 1998 i 2000, quan es va arribar a assecar totalment el pantà: “Vam estar tres anys sense pluja; a mitjans de l’any 1998 es va assecar el pantà i no es va omplir fins a l’octubre del 2000”, amb unes importants tempestes torrencials de més de 500 litres per metre quadrat que el van omplir en vint-i-quatre hores, amb la qual cosa el secretari recorda que “és la pitjor sequera que es recorda aquí”, tot i que també “hi va haver sequeres el 94 i 95; després, el període del 2010 al 2018 s’anava alternant”. Després d’estos episodis, i com que el pantà no oferix sempre una garantia d’aigua, es van fer tres captacions d’aigua subterrànies que servixen com a complement, tot i que no com a reg alternatiu. També es va estudiar, en un moment determinat, la inclusió al Xerta-Sénia, que es va descartar abans de la reducció del projecte que se n’ha fet recentment.

Per una altra banda, i atenent a les normatives de seguretat de preses, el pantà d’Ulldecona només emmagatzema 9 dels 10,94 hectòmetres cúbics de capacitat.

La entrada El pantà d’Ulldecona, al 75 % de capacitat, contrasta amb la sequera se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars