Descobert un temple ibèric inèdit a l’Assut de Tivenys

Durant l’última campanya d’excavació al jaciment ibèric de l’Assut de Tivenys, on es treballa des de fa 23 anys, els arqueòlegs del grup de recerca GRESEPIA de la Universitat Rovira i Virgili van descobrir una de les fites més rellevants amb la possible troballa d’un temple inèdit a les portes del poblat, fora de les muralles.

Les restes correspondrien a un espai sagrat on els habitants del poblat es purificaven abans d’entrar a l’assentament emmurallat. “És una cosa que encara farà més singular el jaciment de l’Assut, que és una fortificació brutal” explicava el codirector d’excavació, Jordi Diloli, afegint que “podem dir que no n’hi ha cap altre a les Terres de l’Ebre d’estes característiques”.

En la campanya actual, els arqueòlegs estan delimitant una bona part del perímetre de la muralla i estan treballant per acabar de definir-lo completament, esperant fer-ho al final de la campanya.

El poblat de l’Assut de Tivenys es va establir al segle VII abans de Crist i va perdurar fins al segle II després de Crist. L’emplaçament estratègic d’este assentament, amb vistes privilegiades sobre el riu Ebre i el control sobre la principal via de comunicació entre la costa i l’interior, li va permetre esdevenir un centre d’intercanvi comercial amb altres cultures mediterrànies, com ara els fenicis. En esta campanya, els arqueòlegs també pretenen comprovar la funcionalitat i la relació entre els diferents elements defensius.

Durant les excavacions, hi han participat alumnes de diversos graus d’Història i d’Arqueologia, que han tingut l’oportunitat d’aprendre sobre el terreny i contribuir a l’estudi i la preservació d’este important jaciment. Esta campanya d’excavació finalitzarà el 16 de juliol, i els resultats dels treballs ajudaran a ampliar el coneixement sobre l’Assut de Tivenys i la seua evident rellevància en la història de la regió.

L'entrada Descobert un temple ibèric inèdit a l’Assut de Tivenys se va publicar primer al Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars