Òmnium Ebre. Mig segle de flama nacional: testimonis i impacte en la preservació de la identitat ebrenca

L’entitat Òmnium Cultural Terres de l’Ebre celebra el seu 50é aniversari, amb una mica de retard, amb la publicació d’un llibre que repassa la seua trajectòria al llarg d’este mig segle.

L’obra, titulada Òmnium Ebre. Mig segle de flama nacional, és fruit del treball del periodista Andreu Caralt Giménez, que ha dut a terme una exhaustiva recerca i ha realitzat diverses entrevistes amb membres fundadors de l’organització.

El llibre planteja una visió cronològica de l’evolució d’Òmnium Cultural Terres de l’Ebre des del seu naixement l’11 de setembre de 1971. En aquells anys, l’entitat es va establir com un referent cultural i patrimonial a la regió, tot defensant la llengua catalana i promovent activitats que anaven més enllà del catalanisme polític, en una època en què encara hi havia restriccions i repressió.

Els primers impulsors de l’entitat van ser persones compromeses amb el catalanisme cultural, com el canonge de la catedral de Tortosa mossén Manyà, que va aconseguir el suport de l’ajuntament franquista per a les activitats d’Òmnium. Durant els primers anys, va desenvolupar una intensa activitat cultural i patrimonial, organitzant esdeveniments, concerts i promocionant la llengua i la música catalana. També va jugar un paper rellevant en la defensa del català i en la normalització de la cultura catalana a la regió, contribuint a la consolidació del sentiment d’identitat i pertinença a les Terres de l’Ebre. Amb el temps, l’entitat va anar ampliant el seu abast i va estendre la seua tasca a les comarques veïnes, promocionant la cultura catalana i fomentant la vertebració del territori. A mesura que avançava la transició política, alguns membres d’Òmnium Cultural Terres de l’Ebre van entrar en l’arena política i van continuar treballant des d’este àmbit per a aconseguir els objectius que havien marcat des de l’entitat.

Així, el llibre d’Andreu Caralt Giménez no només repassa els fets i les activitats desenvolupades per Òmnium Cultural Terres de l’Ebre, sinó que també analitza el seu impacte en la societat i el seu paper en la configuració de la identitat de les Terres de l’Ebre. A través de testimonis i anècdotes dels fundadors i altres membres de l’entitat, es descobreixen detalls i es posa de manifest la importància d’Òmnium en la preservació de la cultura i la llengua catalana a la regió.

El llibre també aborda els reptes i les adversitats que l’organització ha hagut de superar al llarg dels anys, com ara la censura durant els darrers anys del franquisme i els esforços per mantenir viva la flama nacional durant períodes de dificultat política, d’aquí el nom.

La publicació d’este llibre commemora els 50 anys de l’entitat i reconeix el seu paper com a agent actiu en la preservació i la promoció de la identitat ebrenca. A través d’esta obra, es posa de manifest la importància de la seua tasca i el seu llegat en la construcció d’una societat més oberta i respectuosa amb la diversitat cultural.

L'entrada ‘Òmnium Ebre. Mig segle de flama nacional’: testimonis i impacte en la preservació de la identitat ebrenca se va publicar primer al Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars