Freginals torna a veremar, setanta anys després

Josep Lluís Fernández Homedes és exprofessor i exalcalde de Freginals que, tot i estar jubilat, manté una vida altament activa. Una de les seues tasques actuals passa pel cultiu de 1.000 metres quadrats de vinya, amb la posterior collita i tractament per a fer vi de consum propi. A més, Lluís no ha perdut la faceta docent i des de fa tres anys que convida a estudiants de l’escola de Freginals a participar en este projecte. Fa més de 60 anys -la cooperativa de Freginals data del 1958, l’any que va néixer Lluís- l’interior del Montsià era ric en vinyes de macabeu, de gran qualitat, però que no oferia gran quantitat. Per això, es van canviar per varietats més productores. Això va provocar un excés de producció i, juntament amb altres circumstàncies, van propiciar que des de la Generalitat s’incentivés l’arrencada de vinyes indemnitzant als propietaris per canviar de cultiu, però amb la qual també es perdien els drets a tenir vinya.

Xiquets i xiquetes de l’escola de Freginals veremant. / Foto: Cedida

Fa tres anys, Lluís va plantar 150 ceps de garnatxa negra i 150 més d’ull de llebre, de les que treu uns mil quilos de raïm, el que transforma en unes 600 botelles de 0,75 litres. A més, cada any, quan arriba l’època de la verema, es reuneixen joves de l’escola per participar en l’experiència única de, no veremar, sinó que també integra aspectes educatius, guiant l’alumnat en activitats que van des de l’aprenentatge dels colors i les matemàtiques fins a les etapes del procés de producció del vi. Este enfocament pedagògic transversal permet al jovent connectar amb la tradició agrícola i fomentar l’apreciació de la natura i les arrels rurals.

Les produccions de vi són modestes i Lluís no té permisos del Departament per a fer-ho a gran escala. No obstant això, distribueix ampolles a amistats i gent coneguda, sobretot durant la Fira de FreginArts que, a més, obre la Casa de l’Antònia, una residència construïda a finals del segle XIX que s’ha convertit en un autèntic museu ple d’història amb sifons, ampolles i altres objectes que es van utilitzar en aquells temps passats i on està el celler del seu vi. A més, es convertix en un punt de trobada cultural durant la mateixa fira i al llarg de l’any.

La entrada Freginals torna a veremar, setanta anys després se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars