L’oli d’oliva s’enfronta a la pujada de preu per la baixa collita de la darrera campanya

El darrer temporal ha afectat principalment la Sénia i lleugerament a Freginals, però la resta del Montsià ha quedat il·lesa, sobretot a un dels municipis de més producció, Santa Bàrbara. I és que el sector de l’oli d’oliva ja passa per altres problemes a causa de l’augment sostingut en el preu provocat per la sequera, els efectes de la guerra d’Ucraïna i les fluctuacions de la producció a Andalusia. Malgrat això, a les Terres de l’Ebre busquen solucions i planegen ajustar els preus, mentre també es preocupa pel canvi climàtic i la seguretat alimentària. Una de les principals cooperatives d’oli del territori, l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, s’enfronta a estes problemàtiques, segons explicava el seu president, Josep Lluís Cardona Gavaldà: “és una conseqüència de les males collites que hi ha en l’àmbit nacional”, ja que Espanya és el principal país productor d’oli d’oliva i “l’any passat va haver-hi una davallada molt forta, sobretot a Andalusia, que és on es fa la producció més gran, i a les nostres comarques va caure la producció entre un 70 o un 80% aproximadament”. De fet, a Espanya es van produir unes 600.000 tones, 500.000 de les quals a Andalusia i les altres 100.000 es van fer per la resta del país, unes 20 tones a Catalunya.

A més, “s’ha d’afegir l’afectació per la guerra d’Ucraïna i, després, per la sequera” reconeix el productor planer. Així, la falta de producció “ha motivat que els preus pugen fort, un augment del 30% al 40% aproximadament” i la previsió futura tampoc és bona per la sequera actual. Esta afectació provocarà que la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara augmente els preus aproximadament en un euro i mig per litre a partir de l’1 de setembre.

Oli de qualitat

Malgrat estes dificultats, l’Agrícola del Camp continua centrada en la producció d’olis d’alta qualitat: “dins del món de l’oli d’oliva, intentem arribar a tots els consumidors, que aquí estan disposats a pagar un poc més per esta qualitat”. Mentrestant, esperen l’arribada del regadiu Xerta-Sénia que aportarà suport addicional a la producció i permetrà “que puguem garantir un poc més les collites en estes comarques”.

La entrada L’oli d’oliva s’enfronta a la pujada de preu per la baixa collita de la darrera campanya se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars