Santa Bàrbara es planteja construir una bassa de laminació per a evitar inundacions en cas d’aiguats

L’Ajuntament de Santa Bàrbara comença a planificar la reparació dels danys causats pels aiguats del 3 de setembre, més enllà dels primers treballs de neteja i la valoració dels danys. Ara mateix, l’afectació més gran és l’esvoranc del carrer Aire.

Tal com explica l’alcalde, Antonio Ollés, en una entrevista a La Plana Ràdio, les obres de canalització de “tot el tram de carrer van deure costar uns 275.000 €, i ara ens demanen 40.000 euros per 15 o 20 metres”. Els treballs de reparació consistixen a “remoure les voreres, treure tot l’enderroc que s’ha acumulat allí, sanejar-ho tot i tornarho a fer. Això vol dir asfaltar i fer les voreres de nou”.

Pel que fa a les futures mesures, l’alcalde planer ha recordat que ja està projectada la construcció d’una base de laminació com a mesura preventiva per a reduir els efectes de les pluges intenses en el futur i que “si és possible, mirarem de fer la bassa de laminació l’any que ve”.

Les basses de laminació s’utilitzen per a recollir les aigües pluvials en excés per tal d’evitar possibles inundacions que, després, de manera paulatina retornen l’aigua al seu medi. Segons determina Ollés, “tots els experts estan d’acord que la construcció d’esta bassa és una mesura de prevenció perquè l’aigua no faça tant de mal o, almenys, per a retindre-la, i aguantar- la una estona”. Així i tot, el batlle assegura que, en cas que s’incremente la freqüència d’estos episodis de fortes pluges, que de moment ocorren cada dos o tres anys, “a mitjà o llarg termini caldrà mirar de fer altres accions més contundents, això sí, de la mà dels experts”.

Experts com Carlos Ibáñez Martí, investigador i director científic del Centre en Resiliència Climàtica EURECAT d’Amposta, que també aborda a l’emissora planera els efectes del canvi climàtic i les mesures d’adaptació necessàries, especialment en àrees com Santa Bàrbara, el seu poble natal que ja coneix bé: “el que fem aigües amunt del Barranquet”, el barranc del Pelós que creua per Santa Bàrbara d’oest a est, “afecta quan arriba la barrancada al poble” i que s’hauria de “fer una simulació de com l’aigua podria arribar a moure’s i, en conseqüència, veure com podem recuperar algunes lleres de barrancs, zones d’infiltració o zones de retenció d’aigua”.

Davant el projecte de les obres de la bassa de laminació, no el descarta, però sense l’estudi pertinent i “si no tenim esta visió global, potser les fem i no són gaire efectives. Potser estem parlant que soluciona un 1% del problema”. Així, els experts proposen dixar d’aplicar solucions de caràcter local i abordar-ho en l’àmbit territorial. Aquí destaca el projecte BioResilmed, que promou propostes pilot de bio economia i la resiliència climàtica a través de l’ús de pràctiques agrícoles regeneratives i ecològiques en l’ametller, l’olivera i els arrossars, entre altres.

L’investigador subratlla la importància de la gestió sostenible del sòl, “una manera de capturar carboni i, per tant, reduir emissions, però també ajuda a retenir aigua, que és el que, al final, ens permet lluitar contra la sequera. Això, per exemple, és una de les claus de l’agricultura regenerativa”. Mentrestant, municipis com Santa Bàrbara posen sobre la taula prendre les decisions sobre quines són les millors solucions perquè estos episodis, cada vegada més freqüents, afecten el mínim possible.

La entrada Santa Bàrbara es planteja construir una bassa de laminació per a evitar inundacions en cas d’aiguats se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars