Per què encara separen els Jocs Olímpics i els Paralímpics

Els Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu d’enorme importància mundial. Tot i compartir l’esperit i celebrar l’excel·lència, els Jocs Paralímpics es mantenen separats, també en la percepció del públic, plantejant una pregunta clau: per què encara mantenim esta distinció en un món que aspira a la inclusió i la igualtat? Els Jocs Paralímpics van sorgir per la rehabilitació de veterans de guerra amb discapacitats que, amb el temps, es van convertir en una competició esportiva de ple dret. La separació persistix, alimentant narratives que reforcen la idea d’una “normalitat” associada als Jocs Olímpics i una “diferència” als Paralímpics. Així, la separació és un reflex de les normes socials i culturals que encara persistixen.

Els arguments en contra de la unificació són comprensibles, com necessitats específiques en logística o l’adaptació i reglaments específics, els beneficis són innegables, però unificar-ho seria un avanç cap a una societat més inclusiva, on totes les persones serien valorades i tindrien les mateixes oportunitats. A més, la celebració conjunta augmentaria la visibilitat d’atletes paralímpics, desmitificant les discapacitats i mostrant les seues habilitats extraordinàries. No cal dir que també ajudaria a canviar la percepció sobre la discapacitat fora de l’esport, promovent una cultura de respecte i admiració.

És hora de repensar la divisió i construir un futur on l’esport siga una plataforma per a la inclusió, la igualtat i la celebració de la diversitat. Aprofito per a felicitar tota la representació para/olímpica ebrenca; arribar allà ja és elogiable.

La entrada Per què encara separen els Jocs Olímpics i els Paralímpics se publicó primero en Setmanari l'Ebre.

Comentaris

Entrades populars